duminică, ianuarie 03, 2010

Kabbalah I

M-am hotarat sa pun treptat aici pe blog cate o bucatica din cartea ce ma pregatesc sa o public. Se numeste "Kabbalah - Regasirea Caii pierdute". Nu o sa pun cartea in intregime ci numai aspecte ce le consider importante atat pentru cititorul neofit dar si pentru cel initiat. In acelasi timp cu expunerea pe blog a diverselor parti din carte, voi incerca sa vin si cu adaugiri si completari sau mai bine spus, cu lamuriri suplimentare vis a vis de ceea ce reprezinta fiecare fragment in parte.

IINTRODUCERE

Kabbalah este un sistem spiritual ce îşi are rădăcinile în străvechea întelepciune iudaică. Până nu de mult Kabbalah a fost rezervată elitelor, aceia care numai după ani de practică erau acceptaţi să intre în tărâmul mistic.

Nu este necesar să îţi dedici toţi anii vieţii studiului intens asupra învăţăturilor kabbalistice pentru a-i simţi darurile şi binefacerile. Cu doar unele cunoştinţe şi înţelegerea câtorva concepte de bază, modul nostru de viaţă poate fi schimbat radical în bine. Putem apoi să începem să ne indeplinim cele mai mari vise ale noastre şi să ne atingem cele mai înalte teluri, devenind mai buni şi mai luminoşi.

Cartea de faţă îşi propune o abordare mai specială a conceptelor kabbalistice încercând o paralelă între Kabbala şi psihologie, astfel încât, procesele din interiorul Arborelui Sephirothic să fie raportate la procesele interne ale conştiinţei noastre şi astfel, să fie întelese mai bine de cititorul neofit.

Această imagine mult mai abordabilă a Kabbalei este creată prin implicarea conceptelor şi elementelor kabbalistice într-o dimensiune psiho-socială, o dimensiune umană, unde conştiinţa are acces şi puterea noastră de comprehensiune dă roade.

Această carte este o sinteză ce prezintă sistematic, într-un mod gradat elemente istoriografice ce vizează evoluţia Kabbalei pe axa temporală, apoi treptat, trece la analiza elementelor constitutive ce fundamentează această cale mistică, spirituală.

Învăţând să înţelegem Sephiroth-urile, cele zece aspecte spirituale care provenind dintr-o sursă cosmică primordială ajung în inima noastră, ne putem conecta la macrocosmos şi putem transforma profund experienţa vieţii de zi cu zi.

S-a urmărit cu precădere determinarea aproximativă a perioadei de apariţie şi formare a conceptelor kabbalistice şi felul în care acestea au evoluat, până în prezent.

Lucrarea de faţă încearcă să facă diferenţierea clară dintre Kabbala hermetică şi cea tradiţională şi prezintă mai multe puncte de vedere asupra părţilor constitutive ale ambelor tipuri de mistică.

Cititorul trebuie să fie pregătit pentru a face o călătorie pe un tărâm nou, în adevărata lume a conceptelor kabbalistice. Aici va întâlni astfel Arborele Vieţii, unul dintre cele mai importante simboluri kabbalistice. Aici este prezentată şi Geneza, din punct de vedere kabbalistic, deasemenea o idee de o însemnătate centrală în Kabbala.

Ne aflăm într-un univers total diferit, chiar şi de cel biblic, cu toate că, de multe ori se fac multe referiri la aceasta.

Kabbala este scheletul pe care s-a construit întreaga înţelepciune iudaică.

Prin înţelegerea conceptelor kabbalistice, cititorului i se deschide o nouă lume, îi este permis accesul către noi interpretări, într-o lumină total nouă şi într-un univers mult mai bogat în sensuri şi întelesuri.

Cititorul va realiza că demersul spiritual kabbalistic începe înăuntrul lui şi nu undeva în exterior.

Kabbalah este o sursă permanentă de inspiraţie pentru cei aflaţi pe calea căutării înţelepciunii, indiferent de religia şi credinţele lor. Ea reliefează importanţa vieţii noastre obişnuite, cotidiene, ca expresie a spiritualităţii noastre. Ne oferă o viziune detaliată, coerentă asupra lumii, atât în ceea ce priveşte natura existenţei umane, cât şi a relaţiilor existente între noi, alte fiinţe, planeta noastră şi chiar universul în totalitatea sa.

“Este mai preţioasă decât perlele;şi toate cele pe care le ţii la mare preţ nu se compară cu ea. Şirul zilelor este în mâna ei dreaptă; în stânga bogăţiile şi onorurile. Căile ei sunt căile blândeţii, şi toate cărările ei sunt cărările tihnei. Un arbore al vieţii este ea pentru aceia care reuşesc să o înţeleagă; şi oricine o aprofundează va fi fericit.”

Regele Solomon (Cartea Proverbelor)Niciun comentariu: