luni, decembrie 28, 2009

Goliciunea timpului

Toata lumea isi ureaza de bine la sfarsit de an. E amuzant si patetic in acelasi timp. Oameni care nu se intalnesc sau nu isi vorbesc tot anul, sau de mai multi ani, se intalnesc si isi ureaza de bine. Hai, ca asta mai este cum mai este dar oameni care se vad zi de zi, comunica zilnic, schimba opinii, pareri, sentimente, isi ureaza de bine de abia acum, la sfarsitul anului... de ce? "Ca asa e traditia..." Rahat cu perje, sa fim seriosi... Ne luam cu toti unii dupa altii, ca oile. Toti isi ureaza ca noul an sa le fie mai bun si sa le aduca mai multe impliniri. E un fel de "pica para malaiata in gura lui Natafleata". In loc sa faca ei ceva pentru a se ajuta pun pe seama noului an tot isi doresc si daca acesta e la fel ca si cel precedent spun apoi "ce prost a fost anul asta".
Nu zic nu... e frumos sa le doresti celor din jur toate cele bune si frumoase pe viitorul an dar sunt unii care gandesc... "vezi? eu l-am sunat sa ii urez de bine acum de sarbatori si el nu m-a sunat" sau "daca nu il sunam eu, el nu ma suna"... Oameni buni, de ce atata ipocrizie si fatarnicie?
Oare creativitatea oamenilor s-a sfarsit? Traim intr-o lume a stereotipiilor. Tinerii se intalnesc si discuta despre ceea ce au vazut pe internet pe diverse site-uri sau ce au mai gasit pe torente. Cei trecuti de 20 de ani, daca si-au satisfacut stagiul militar povestesc cu nesat intamplari de atunci, de cand "slujeau" patria. Ca de obicei, cand a fost respectivul in armata a trebuit sa se intample ceva ce urma sa il puna intr-o lumina eroica. Care mai de care se lauda cu "fentele" pe care le facea el fata de serviciul militar. Ce sa zic... sunt si acestea experiente care merita povestite pentru a mai umple timpul. Toata lumea se plictiseste si incearca sa umple timpul cu cate ceva. Unii povestesc, altii asculta, unii beau, altii fumeaza, unii stau in casa, altii se plimba pe strazi.
Suntem niste oameni foarte ocupati si in toata zbaterea aceasta a noastra de a ne umple timpul cu ceva, uneori, ne dam seama ca timpul este la fel de gol ca si sufletul nostru si ca niciodata nu o sa putem sa il umplem. Nu ne ramane atunci decat sa incercam sa impacam si capra si varza si sa ne umplem timpul cu ceva ce ne umple si sufletul in acelasi timp.

Picatura de Lumina

O iubesc dar e atat de departe si cu toate acestea e in fiecare gand, in fiecare celula din mine, in fiecare adiere de vant sau fiecare fulg de zapada. O iubesc de mult, necontenit, in taina, ca un foc ascuns in mine, ca un gand misterios ce se furiseaza de lume.
O iubesc si ea stie, simte, dintotdeauna a simtit asta. Mi-am racorit fata pe creste inalte impreuna cu ea si mi-am scaldat sufletul in surasul ochilor ei.
Oriunde ai fi, oricand, oricum...
Te iubesc!

duminică, decembrie 27, 2009

Ganduri la sfarsit de 2009

Am o masa omogena de sentimente care pot capata, in functie de situatie nuante de ura sau iubire. Ceea ce e concret este ca in ultima vreme simt prea putin frumos si foarte mult urat. Parerile mele despre ceea ce e in jurul meu au capatat dimensiuni apoteotice si ma simt a fi locuitorul unui iad constient, un iad ce ma inconjoara. Acest iad este bazat pe indiferenta, pe lipsa constiintei si pe o individualitate exacerbata ca sa nu o numesc egoism prostesc.
Oameni cu mai multe fete roiesc in jurul meu si fiecare incearca sa socializeze nebagand de seama cat de artificial si de fortat se prezinta in ochii mei.
Parcurg aceleasi trasee, vad aceleasi fete, zi de zi, cu mici diferente geografice. Mi-e sila de stereotipiile aduse de "sarbatori". Primate la brat care ies la "plimbarea de craciun" sau aglomereaza barurile, bodegile, birturile (uneori inchiriate) pentru a petrece "clipe de neuitat" cuprinsi fiind de sentimentul de "sarbatoare". Patroni de bodega, extaziati ca vin sarbatorile fiindca isi scot parleala de peste an ranjesc satisfacuti... Progenituri plecate sa colinde turma de oi, nu in spiritul traditiei ci pentru cateva bancnote...
Toata gloata isi planifica sfarsitul de an cu o minutiozitate maxima. Tiganii isi planifica numarul de petarde pe care vor sa le vanda sau eventual sa le arunce ostentativ la picioarele diversilor trecatori.
Eu mi-am planificat singuratatea dar planurile mi-au fost sabotate tot de oamenii din jurul meu. Inca nu sunt hotarat total in sinea mea dar din pacate hotararea mea se bazeaza pe multi factori exteriori si de aceea este asa de alunecoasa. Sa fiu singur? Sa nu fiu singur de anul nou?
Oricum, nu va doresc si nu va urez nimic pentru anul ce vine. Doriti-va si urati-va singuri. Sunteti capabili de asta. Nu asteptati sa va dea altii sugestii despre ce, cum si cand sa va doriti.
Fiti voi insiva, ganditi cu mecanismele propriei constiinte desprinse total de contextul religios si social, fiti buni cu cei care merita, varsati-va ura si pedeapsa asupra celor ce va fac rau!
De fapt sfaturile acestea sunt doar pentru cei cativa oameni ce ma inconjoara. Din miliardele de oameni de pe planeta imi numar apropiatii pe degetele mainilor. Pentru ei sunt cuvintele de mai sus. Restul, marea majoritate, umbriti pamantul degeaba, respirati aerul degeaba, dar macar sunteti buni de ingrasamant.



marți, decembrie 01, 2009

La multi ani, Romania!

La multi ani, tara mea! Sunt mandru de tine! Iti doresc din tot sufletul sa ramai la fel de frumoasa dar goala, pustie de idioti, cocalari si toti care iti strica aceasta frumusete! Pustie de oameni cu mintile incuiate, care gandesc ca acum 20 de ani, pustie de orice dejectie numita cetatean sau individ.

Pana de curent la 00:07. Iaca asa incepe ziua nationala in Barlad. Nu de alta dar sa stie lumea ca inca suntem in Evul Mediu, mizerie, intuneric si mocirla sociala. Nu trebuie sa uitam si sa indraznim sa speram la lucruri luminoase sau frumoase.

La multi ani inca odata, tara mea! Nu stiu cum glia ta ii mai suporta deasupra pe majoritatea celor de aici... trebuie sa doara tare aceasta apasare de prostie, indiferenta si puroi uman!

Te iubesc, tara mea!

luni, noiembrie 30, 2009

30 noiembrie in datinile populare romanesti

Legendele spun ca in noaptea Sfantului Andrei (29/30 noiembrie) se practica ritualuri cu scopul de a proteja oamenii, animalele si gospodariile. Este noaptea in care spiritele negre bantuie locurile pamantesti. De aici traditia ca de Sfantul Andrei se dezleaga secrete, se gasesc autorii unor crime, ale unor furturi. Acest obicei se desfasuara la miezul noptii, in cimitir cu apa sfintita, lumanari, un vas nou cu gura larga si cativa banuti de argint care se pun pe un mormant parasit. Dupa ce se spun cateva rugaciuni, se poate vedea in apa turnata in vas firul evenimentelor.

Traditiile de Sfantul Andrei sunt variate si multiple, poate nicio alta sarbatoare nu este asa plina de simboluri ca aceasta. Legendele din Bucovina spun ca in noaptea Sfantului Andrei lupii incep sa vorbeasca si isi misca gaturile intepenite. Cel ce vrea sa auda vorbele lupilor, va muri repede, iar daca un om este atacat de lupi acesta se va transforma in varcolac.

De Sfantul Andrei femeile intorc oalele si canile cu gura in jos sau scot din soba cenusa calda pentru ca strigoii sa nu se adaposteasca la caldura sau imprastie prin curte bucati de paine pe care strigoii sa le manance si sa nu mai intre in casa. Ca sa se apere de varcolaci atarna siruri de usturoi la intrare si lasa candela aprinsa (in unele zone exista obiceiul de a se unge cu usturoi tocurile usilor si ferestrelor). Animalelor li se amesteca in hrana cate un fir de busuioc sau li se pune o picatura de aghiasma in apa. In trecut exista „descantecul sarii”: un drob de sare descantat era ingropat in fata grajdului. El era dezgropat la primavara de Sfantul Gheorghe cand sarea era amestecata in hrana animalelor ca sa le fereasca de farmece.

Sarbatoarea Sfantului Andrei este prevestitoarea ursitului pentre fetele tinere nemaritate. Se spune ca un fir de busuioc asezat sub perna face ca in vis sa apara imaginea ursitului. In alte parti se foloseste metoda „facutului cu ulcica”: singura in fata sobei, fata intoarce un vas nou de lut pe fundul caruia lasa sa arda 3 carbuni. Rostind o incantatie ea roteste usor vasul si atrage atentia celui iubit. Un alt obicei pentru a ghici viitorul consta in a privi un pahar cu apa neinceputa in care arunca o verigheta sfintita de preot in mijlocul caruia apare chipul ursitului. Tot pentru aflarea viitorului o fata dezbracata se aseaza intre doua oglinzi cu o lumanare in fiecare mana si priveste intens in oglida din fata. Se spune ca in oglinda din spate i se reflecta scene din viitor si imaginea viitorului sot.

De Sfantul Andrei se poate afla prognoza pentru anul urmator. Traditia spune ca se iau 12 cepe care se duc in podul casei si se lasa acolo pana in seara de Craciun. Fiecarei luni a anului ii corespunde o ceapa. Cepele care s-au stricat semnifica luni ploioase cu grindina, iar cele care au incoltit, luni favorabile pentru recolta. La fel se face si cu graul care este pus la incoltit pentru fiecare membru al familiei. Cel al carui grau este frumos si inalt se spune ca va avea un an bun cu bani si sanatate. Daca in noaptea Sfantului Andrei este senin si cald, atunci vom avea o iarna blanda, daca este ger, vom avea o iarna grea.


preluat de AICI

duminică, noiembrie 22, 2009

Angoasa

Probabil sufar de o oboseala cronica iar acum cand mai este un sfert de ceas pana a incepe o noua zi, o noua saptamana, sad pe fotoliu intr-o stare de angoasa ce imi topeste marginile personalitatii facandu-ma sa fuzionez cu universul din jurul meu.
Ma simt singur... E acea singuratate care iti imbiba fiinta, ca un reumatism in oase. E starea intrebarilor retorice, a introspectiei dar mai mult decat atat, a trairii pustiului interior.
Noapte buna, maine o iau de la capat!

vineri, noiembrie 06, 2009

FAILS :D

Iaca se mai intampla si de astea prin concerte pe la noi... Astea, la ultimul concert din Club Dublin, Iasi. :))))


duminică, septembrie 13, 2009

Concert de lansare

Pe data de 24 octombrie vom sustine in Live Metal Club, Bucuresti, un concert de lansare pentru primul nostru album "Cei Nascuti Din Pamant". Ca invitati, vor canta Tiarra, Inopia, Ka Gaia An, I.D.O.L. si Innerray.
Iaca si afisul evenimentului:
Ramaneti cu bine si poate ne vedem la eveniment.

joi, august 27, 2009

Album nou Arkona


Arkona “Goi, Rode, Goi!” (2009)

01. Goi, Rode, Goi!
02. Tropoiu Nevedannoi (On the Unknown Trail )
03. Nevidal (The Wonder)
04. Na Moey Zemle (In My Land)
05. Pritcha (The Parable)
06. V Tsepiakh Drevney Tainy (In Chains of Ancient Mystery)
07. Yarilo
08. Liki Bessmertnykh Bogov (Faces of Immortal Gods)
09. Kolo Navi (Kolo of Nav)
10. Korochun
11. Pamiat (The Memory)
12. Kupalets
13. Arkona
14. Nebo Hmuroe, Tuchi Mrachniye (Sullen Sky Lurid Clouds)

Time: 79:39

Album recorded at CDM Records studio (Moscow sound) (October 2008 - May 2009),
except: Drums recorded at Gigant records studio, guitars recorded at Astia studio
Mixed at Deformation records studio (May, June 2009)
Produced by Sergey "Lazar" and Masha "Scream"
Mixing & mastering: Sergey "Lazar"
Music & Lyrics: Masha "Scream",
except:"Korochun" - music by Vladimir Volk;
"Na Moey Zemle" - lyrics by Arkona, Månegarm, Obtest, Skyforger, Menhir, Heidevolk.

Featuring:
Masha "Scream" - vocal, screaming, growling, keyboards, tambourines, shaker, khomuz, chore singing.
Sergey "Lazar" - guitars, acoustic guitar, balalaika, khomuz, Yakut jaw-harp ("Korochun")
Ruslan "Kniaz" - bass
Vlad "Artist" - drums
Vladimir "Volk" - Gaita Gallega, blockflute ("Korochun").
Vladimir Cherepovskiy (Pfeyffer, Coda) - Gaita Gallega, Small Pipe, tin whistle, low whistle, sopilka, zhaleyka, blockflute, okarina.
Ilya "Wolfenhirt" (Svarga) - chore singing
Aleksandr "Shmel" (Rarog, Kalevala) - chore singing
Aleksandr "Olen" (Kalevala) - accordeon
Erik Grawsio (Månegarm) - voice ("Na Moey Zemle")
Jan Liljekvist (Månegarm) - violin, flute ("Na Moey Zemle")
Baalberith (Obtest) - voice ("Na Moey Zemle")
Sadlave (Obtest) - voice ("Na Moey Zemle")
Peter (Skyforger) - voice ("Na Moey Zemle")
Edgar "Zirgs"(Skyforger) - voice ("Na Moey Zemle")
Kaspars (Skyforger) - pipes, kokle ("Na Moey Zemle")
Heiko Gerull (Menhir) - voice ("Na Moey Zemle")
Joris "Boghtdrincker" (Heidevolk) - voice ("Na Moey Zemle")
Mark "Splintervuyscht" (Heidevolk) - voice ("Na Moey Zemle")
Cosmin "Hultanu" Duduc (Ashaena) - tulnic ("Goi, Rode, Goi!")
Vasiliy Derevyanniy - domra ("Nebo Hmuroe, Tuchi Mrachniye", "Yarilo")
Dmitriy "Vetrodar" (Tverd) - mandoline ("Nebo Hmuroe, Tuchi Mrachniye")
Also participated: string quintet under the direction of Aleksandr Kozlovskiy; female choir of Conductors Department of the State Musical Colledge named after the Gnessins (conductor: Sofia Sultanova).

Goi, Rode, Goi!

Upon returning from a sea voyage, the warriors brave out a storm in the night which leads to a shipwreck on the reef. Wounded and freezing, the crew disembarks onto a small rocky island hoping to survive, but when they realize that they will not last out till morning, they pray to Wind-Stribog to bring the message about their death to their families and relatives. Perishing, the warriors thank Rod for the life they have been given.

“Not fallen victim to the surging water,
In the mortal fight with the wind,
Spreading hands to the skies,
You are waiting for Rod to answer.


On the Unknown Trail

This song describes a man who perceives the Faith of ancestors as a dark evil cult. He performs dark rituals not realizing that he is appealing to a completely different form of power, alien to us. He soon falls mad, his mind prisoned by it.

“You are a child of false god
You roam the prison of vanity
The road to the arch Belief
You’re looking for is unseen.”


The Wonder

A young woman sees a dream which forebodes the suffering of her homeland and the death of her folk. Rising at the crack of dawn, she invokes the Sun to scorch all the filth that is drawing near her land. This song praises the strength of united people who can defend the Motherland from any disaster in their cohesion.

“Oi, my wonder
Oi, the restless
Oi, my soul
Is filled with sorrow.
Oi, we are dying
No mark leaves my foot
But no disaster I see
While we are standing our ground.”


In My Land

This is a song about a warrior who leaves his motherland to seek happiness in other countries. He meets foreign folk and asks them what their happiness is about. And they tell him that their happiness is their beautiful land, traditions, folk, home, their children, and Gods. After a long journey, the warrior returns back to his native land to find peace and happiness there.

“In the chains of oblivion
Of the coming force of joy
You will cry
“Here is my land!”


In Chains of Ancient Mystery

Standing near the grave of my ancestors, I swear to keep my Motherland safe and revive our ancient native traditions. Looking at the sky, I ask it to tell me about the heritage of the ancestry so I can bring it to life.

“What do the forgotten stones know?
What is hiding in them, alien to the living?
Wandering in chains of ancient mystery,
You invoke them with your thought.”


Yarilo

The song is about the celebration dedicated to the young Slavonic god of the spring sun called Yarilo. It is celebrated at the end of April by Slavic folks. Yarilo is believed to warm and fertilize the soil, so the first grass starts growing.

“Oi Yarilo, Yarilo, Yarilo!
The gloomy sky revealed you again
Goi, you, the young god!
Goi, we are invoking you!
Our hearts are blooming,
We praise you in our song.”

Faces of Immortal Gods

The song describes a human who has lost his reason for being. With his spirit in vexation, he stands on a crossroad, fearing death and having a wish to flee from the reality. Only the Faith can give him the will to live on.

“With life praying to your native shrines
You are looking into nowhere, in the mist of your dreams
And in this oblivion of the soul, in grey vain life
Will revive in your memory the faces of immortal Gods.”

Kolo of Nav


The song reflects the journey of the soul of a warrior fallen on a battlefield. Hovering above the ground, it sees the body, which was its home once, getting buried into the mound. The soul prays to the wind to let the gathered relatives know that it is near them.

“I see the fire flashes again
Souls of my family will perceive me.
In sore tears the memory is alive
Stribog will sing my song to them.”


The Memory

It is a prayer to Gods, asking them to return the forgotten past and the Faith of ancestors to us.

“Hey, get awake
The forgotten memory
Return to us the truth
Which has been hidden from people.”


Kupalets

A praising song. Kupalets is the ritual fire kindled for the Kupala celebration, on the day of the summer solstice.

“Oi flare, flare brightly
I invoke with my voice
Erect the bright Kolo
From the ground into the sky.”


Arkona

Arkona was once a fortress and the spiritual center of Baltic Slavonic tribes. It was destroyed by Christians in 1168. For us, as for many other Rodnovers, Arkona is the symbol of the lost but unforgotten lore which has been sleeping through the centuries, awaiting for its revival.

“Below the arch of skies
Arkona is sleeping in ruins
Soon the destroyed land will revive
And the fortress of Yar Kon
Will rise from the ashes.”

Sullen Sky, Lurid Clouds

A young woman receives a message saying that her husband fell in battle. Suffering from loneliness and desperation, she drowns herself in a river.

“Forgive me, my life
I leave, bowing to you
I see my dearest’s face in the sky
Sinking in the quick water.”

miercuri, august 26, 2009

Tricouri Ashaena

De astazi puteti comanda tricouri cu Ashaena la urmatoarea adresa de email: ashaena@gmail.com
Tricoul este 25 RON +taxele postale. Sunt disponibile urmatoarele marimi: M, L, XL si XXL.
In curand va fi disponibil spre vanzare si albumul "Cei Nascuti din Pamant".

Cu bine!

Departe de lume dar aproape de mine

Am revenit in "civilizatie" cu aceeasi senzatie de intoarcere in celula temnitei din care evadasem cu zece zile inainte.
Am plecat spre cetatile dacice pentru a ma linisti, mai ales dupa vestea anularii turneului european in care Ashaena trebuia sa participe.
Nu o sa pun aici decat o parte din pozele ce le-am facut.


marți, august 11, 2009

Turneu european - Ashaena RELOADED

Apasati AICI pentru a afla ce s-a intamplat. Nu pot sa zic decat ca sunt foarte dezamagit dar in acelasi timp imi dau seama ca pe meleagurile acestea o sa mai treaca foarte multi ani pana cand o sa se reuseasca organizarea unui eveniment la nivel occidental. Cu bine!

Tricouri Ashaena

De astazi puteti comanda tricouri cu Ashaena la urmatoarea adresa de email: ashaena@gmail.com
Tricoul este 25 RON +taxele postale. Sunt disponibile urmatoarele marimi: M, L, XL si XXL.
Comenzile pentru tricouri pot fi onorate dupa data de 25 august.

In curand va fi disponibil spre vanzare si albumul "Cei Nascuti din Pamant".

Cu bine!

marți, iulie 28, 2009

Viata e un film cu prosti

Lumea din jurul meu ma strange. In fiecare zi, acelasi sentiment, acelasi gol interior, aceleasi priviri si comentarii pretutindeni. Ma auto-marginalizez din ce in ce mai mult, probabil victima a propriului instinct de conservare. Cunoasterea doare si uneori aceasta durere este coplesitoare.
Tristetea din sinea mea se impleteste cu lumea gandurilor gri intr-o mare tulbure fara fund. Navighez alene, fara vant in panze pe aceasta mare, cu buzele crapate de setea bucuriei. Delirez sub arsita prostiei si nesabuintei ce probabil, pe uscat, face pietrele sa crape din cauza caldurii ei.
Singuratatea e buna cand te gandesti la compozitia in sine a societatii actuale dar nu e bine sa fii singur in suflet. Nu e bine sa iti lipseasca "ceva"-ul acela care te umple si iti da puterea de a zambi cand visezi cu ochii deschisi. Vehiculul meu cosmic nu mai are combustibil si zace ruginind.
De ce trebuie sa fim siliti sa acceptam mizeria si toate nedreptatile acestei societati? Pe zi ce trece simt din ce in ce mai mult pedeapsa acestei vieti. Sentinta ce o am de indurat in aceasta inchisoare.
Pretul cunoasterii s-a cerut platit si se cere in continuare. Nimic nu e gratis aici. Poate doar unii pot iubi fara sa ceara nimic. Le plang soarta, cum dealtfel intr-un moment de introspectie ma identific cu ei.
Daca exista Karma inseamna ca am fost un mare idiot in viata anterioara si ceva e gresit si nu e cum ar trebui sa fie.
Sunt obosit, cred ca ar trebui sa imi calmez durerea de stomac cu un pic de mancare si apoi sa mai inchei inca o zi "glorioasa" in aceasta lume.
Aceasta nu e lumea mea, nu e locul unde vreau sa fiu, nu e timpul ce il doresc, nu e nimic si in acelasi timp e totul. Acel tot ce putrezeste incet, patruns de parazitii creati de insasi rasa umana.
Tot ce atinge omul devine supus trecerii ireversibile a timpului. Capata acea pecete a damnarii.
Timpul este atat de relativ, atat de fals, atat de bine acceptat, ca dealtfel multe alte minciuni si iluzii. Suntem un mare grup de copilasi care admira uluiti viata pe un ecran de cinema. Unii dintre noi au platit bilet pentru acest film, altii poate au pile iar altii au intrat pe sest.
Fain film, cine o fi regizorul? Sa ii dau Leul de aur sau Zmeura de aur? Hmm, ma mai gandesc.
DE ASCULTAT!

vineri, iulie 10, 2009

Ganduri

Zori de zi... inca o zi inceputa pentru a se termina mai tarziu, imperceptibil, din punctul meu de vedere, avand in vedere ca activitatea mea incepe rareori la aceeasi ora cu a celorlalti.
Privesc petuniile de la geam si chibzuiesc ca frumusetea lor, a naturii, in general poate are un scop precis. Scopul de a ne calma gandurile, scopul de a ne aduce acel strop de tihna in sufletele noastre.
Daca rasa umana a fost sau este un experiment, atunci acest experiment este foarte instabil si aproape un esec. Foarte putini se desprind de miscarea browniana a societatii si vad "realitatea" din jurul lor asa cum este. O realitate personala combinata cu mici evadari si crampeie de Realitate.
Uneori dorinta ta de a face bine este perceputa de ceilalti exact invers. Oare personalitatea noastra este singura ce poate modela propriile perceptii? Este oare necesara "acordarea" perceptiilor la acelasi nivel pentru a intelege un act sau o actiune benefica asa cum a fost gandita si simtita de cel ce o / il genereaza?
Trebuie sa trecem dincolo de "marele vãl", primul obstacol de care constiinta noastra se loveste in dorinta de a cunoaste mai mult. Este acea dorinta de a ne cunoaste bazele sau "Fundatia". Odata ajunsi acolo, ne lovim de acest obstacol fiindca dincolo de motivul existentei noastre salasluieste Absolutul.
Dar pana acolo, sinele nostru trebuie sa lupte cu regulile prescrise ale societatii, cu sistemul de valori, conceptii si judecati ale celorlalti fiindca, fiecare dintre noi judeca prin prisma propriei personalitati si aceasta judecata este imbinata, la randul ei cu elementele unui rationament ce salasluieste in subconstientul colectiv si se bazeaza mult si pe influenta valorilor, conceptiilor si modului de gandire a celorlalti.
Mi se pare odios sa te raportezi intotdeauna la acestea in loc sa te desprinzi si sa filtrezi totul prin sinele tau, hranindu-l cu cunoastere si elevandu-l pentru a depasi barierele intelectuale impuse de traiul in aceasta societate.
Nu exista Rai sau Iad ca locuri distincte decat in mitologiile religioase insa omul le poate experimenta pe amandoua ca stare de constiinta, ca stare spirituala. Din pacate, 95% din oameni creeaza zilnic acel "iad" in care ii tarasc si pe altii.
Nu exista "Diavolul" reprezentand cauza tuturor relelor ci insusi individul uman este aceasta cauza.
Suntem samanta propriei noastre autodistrugeri sau eliberari. Ne hranim cu propriile iluzii si devenim sclavii unei lumi construite si "invetate" de noi. Ne vanam, ne asuprim si ne omoram pentru niste hartii cu numere tiparite pe ele fiindca acele numere reprezinta "puterea". Suntem o rasa avida de putere dar in realitate suntem mai firavi decat un ghiocel surprins de viscolul iernii.
Oamenii sunt frunze in vantul brownian. Avem nevoie de o ancora si de a scoate capul din acest vartej pentru a respira in voie aerul cunoasterii.
... Credeam ca am pierdut acest articol inchizand din greseala fereastra cu blogul dar un bun prieten mi-a spus ca e posibil sa fi fost salvat inainte fiindca blogul salveaza draft-uri automat.
Multumesc mult, Trix! Datorita tie pot sa impart cu lumea aceste randuri.

joi, iunie 25, 2009

Cine le detine pe toate?

Iaca am aflat si raspunsul la intrebarea aceasta. Il impartasesc si voua:




Deci e vorba de Ali Luia cunoscut si sub pseudonimul de Alu Pigus.

In curand, in sfarsit, albumul Ashaena.

Ashaena va scoate primul album intitulat "Cei Nascuti din Pamant", dupa o lunga asteptare, sub egida EastSide Records, Polonia. Albumul va apare la sfarsitul lunii iulie si va fi promovat si in "Destroying Europe Tour" in care trupa va participa alaturi de Shining, Finsterforst, Gwydion si Sarkom. Albumul va intra in distributie si in Romania prin diversele distro-uri prezente aici.
In continuare trupa se pregateste pentru acest turneu european si in acelasi timp este in plin proces productiv pentru urmatorul album.
voi reveni cu data exacta a release-ului.


sâmbătă, iunie 20, 2009

Sarbatorile mai importante ale lunii iunie

Iaca am revenit si m-am gandit sa revin cu sarbatorile lunii iunie, incepand totusi de pe data de 15 si pana la sfarsitul lunii deoarece mi aceasta perioada mi se pare cea mai importanta pentru mijlocul anului.

15 iunie
IELELE SAU RUSALIILE

Reprezentările mitice feminine care apar noaptea, înainte de cântatul cocoşilor, în perioada între Paşte şi Rusalii, se numesc Iele sau Rusalii. Acestea au o bogată sinonimie zonală: Zânele, Măiestrele, Frumoasele, Miluitele, Dânsele, Şoimanele, Vântoasele, Cele Sfinte, Cele Nemaipomenite, Cele Frumoase, Doamnele, Puternicele, Fetele Câmpului, Împărătesele Văzduhului, Ursoacele şi altele. Rusaliile sunt spirite rebele ale morţilor care, după ce au părăsit mormintele la Joimari şi au petrecut Paştele cu cei vii, refuză să se mai întoarcă în lăcaşele lor subpământene şi încep să facă rele oamenilor. Pentru a le îmbuna, oamenii, care evitau să le spună Rusalii, le-au dat nume eufemistice ( Zâne, Frumoase, Şoimane etc.) sau nume provenite din pronume personale ( ele, pronunţate “Iele”, Dânsele ) şi demonstrative ( Cele ). Spre deosebire de Strigoii morţii care apar şi provoacă necazuri oamenilor în anotimpul friguros al anului, Ielele populează peisajul mitic românesc pe timpul verii. Conform tradiţiei populare, Ielele sunt fecioare îmbrăcate în alb, copile frumoase, sfinte, fecioare bătrâne, spirite sau duhuri rele în număr fără soţ (3-5-5-9) mai rar în număr cu soţ (2-4-12). Asemănător Filipilor, Sântoaderilor, Circovilor, Căluşarilor. Ielele apar numai în cete. Prin Banat fiecare membră a cetei poartă câte un nume (Rudeana, Ruja, Păscuţa, Trandafira, Cosânzeana, Sânziana, Magdalena, Ana, Todosia etc.), adesea invocate în vrăji şi descântece. Locuinţa lor s-ar afla prin codrii neumblaţi şi neatinşi de topor şi de picior de om, prin văzduh, pe câmpii, pe ostroave pustii, pe ape mari. Ele pot fi văzute plutind şi fâlfâind prin aer, pe la fântâni, prin pomi, pe sub streşinile caselor. Umblă însoţite de lăutari (fluieraşi, cimpoieri), sună din clopoţei, bat din tobe şi trâmbiţe, joacă (hora, brâul etc.), întind mese pe iarbă, beau, petrec, chiuie şi cântă în cor: “Dacă n-ar fi lăsat Dumnezeu / Leuşten şi Odolean, / Avrămeasă, Cârtăneasă, / Ar fi lumea toată a noastră!”. Pe unde joacă Ielele pământul rămâne ars şi bătătorit, iarba înnegreşte şi încetează a mai creşte. Ielele ar pedepsi oamenii făcători de rele, pe cei care nu le respectă zilele, care dorm noaptea sub pomi sau sub cerul liber, care ies noaptea la fântână să aducă apă, prin ridicarea lor pe sus, în vârtejuri, prin pocire şi sluţire. Diferite forme de reumatism şi boli neuropsihice se numesc “luatul din Iele”, “apucat de Iele”, “luat din Rusalii”, “rămas şoimărit”, “ologit de Dânsele”. Local, Ielele urseau copiii la naştere şi preziceau moartea oamenilor. În nopţile când deveneau extrem de periculoase (Sfredelul Rusaliilor, Rusalii, Sânziene, prima zi din Postul lui Sânpetru şi altele), oamenii purtau usturoi sau pelin la brâu. Dacă se întâmpla să le vadă sau să le audă, nu trebuiau să se mişte sau să vorbească. De bolile provocate de Iele se putea scăpa prin diferite procedee: descântece de Ielele sau de Dânsele, “cetanie la mănăstire”, intrarea în hora Căluşului, sărirea bolnavului de Căluşari şi altele.





16 iunie
COASA

Denumirea populară a constelaţiei Cefeu este Coasa. Cele şapte stele ale costelaţiei desenează pe cer coada (coporâia) , mânerul (piciorul) şi fierul (lama) cunoscutei unelte agricole, coasa (Dorohoi).




17 iunie
MOŞII DE VARĂ

Sărbătoarea populară cu dată mobilă dedicată morţilor, moşilor şi strămoşilor, în sâmbăta dinaintea Rusaliilor este numită în Moldova, Dobrogea, Muntenia, Oltenia, Banatul de est, Moşii de Vară. Denumirile zonale ale Moşilor de Vară indică fie importanţa zilei (Moşii cei Mari), fie poziţia ei în Calendarul popular (Moşii Duminicii Mari, Moşii Rusaliilor). Se credea că sufletele morţilor, după ce au părăsit mormintele la Joimari şi s-au plimbat nestingherite printre cei vii, se întorc supărate, la Moşii de Vară, la lăcaşele lor subpământene. Pentru a fi îmbunate li se dădeau de pomană vase din lemn sau din lut, cumpărate în sudul ţării de la Târgurile Moşilor, pline cu vin, apă, lapte, cu mâncare gătită, pâine, flori şi lumânări aprinse. Aceste pomeni, făcute după un ritual respectat cu stricteţe (pronunţarea formulelor consacrate, împărţirea mâncărurilor şi băuturilor cu vase cu tot, înainte ca vreun membru al familiei să guste din acestea ), se numeau Moşi. În unele zone ale Moldovei, împărţirea vaselor se continuă în prima şi a doua zi de Rusalii. La Moşii de Vară se primeau şi se împărţeau atât de multe vase, încât gospodinele nu mai aveau nevoie să procure altele noi pentru uz propriu. Cumpărau însă vase din lut sau din lemn (doniţe, blide) pentru a le da de pomană. În această zi se efectuau şi alte practici dedicate morţilor: curăţirea şi udarea mormintelor, bocirea morţilor (Muntenia, Oltenia), se făcea plata simbolică a apei ce urma să fie dată de pomană (nordul Moldovei) şi altele. De respectarea cu stricteţe a ritualului şi de abundenţa ofrandelor depindea împăcarea şi întoarcerea morţilor, fără incidente, în lumea lor subpământeană.





18 iunie
JOCUL CĂLUŞARILOR

Ceremonialul de mare spectacol, precedat de Legatul Steagului şi urmat de Spargerea Căluşului, în care zeul Căluş petrece şi se desfată împreună cu anturajul său divin, ceata căluşarilor, în săptămâna Rusaliilor este cunoscut sub numele de Căluşari. Ceremonialul cuprinde practici şi formule magice, dansuri şi acte rituale executate de o ceată masculină strict ierarhizată: Mut, Vătaf, ajutor de Vătaf, Stegar, Căluşari de rând. Starea euforică şi coeziunea mistică între participanţi, legaţi prin jurământ de credinţă şi complicate rituri de consacrare, sunt obţinute prin executarea, până la epuizare fizică şi psihică, a dansurilor sacre după melodii de joc cântate de lăutari. Muzicanţii nu fac parte din ceată şi, ca urmare, nu depun jurământ de credinţă, în faţa Mutului şi Vătafului. Astfel, dansurile căluşăreşti au acelaşi efect cu al beţiilor rituale de la Anul Nou (Revelionul, Îngropatul Crăciunului, Iordănitul Femeilor). Jocul căluşarilor poartă cu sine funcţii şi semnificaţii diferite ca vechime şi semnificaţie:

-desfătarea zeului cabalin substituit de o mască purtată de Mut, de o efigie (Steagul Căluşului), un totem (Ciocnitul Căluşului) în care apar excese, urme ale unor practici orgiastice;

-transferul magic al fertilităţii divine prin vrăjirea, în timpul jocului, a bolovanului de sare, dat apoi vitelor pentru prăsire şi înmulţire, şi a blidului cu seminţe pentru însămânţarea şi rodnicia ogoarelor;

-grăbirea căsătoriei fetelor şi fertilizarea simbolică a tinerelor neveste prin intrarea lor, la încheierea jocului, în hora căluşarilor şi prin atingerea phalusului purtat de Mut;

-vindecarea persoanelor “luate din Rusalii”, “luate din Căluş” etc. prin transferul magic al sufletului sănătos de la oala de lut spartă de Mut sau Vătaf, de la puiul de găină sacrificat violent sau de la căluşarul supus unei morţi rituale, numită Doborârea căluşarilor, la omul bolnav;

-jucatul copiilor purtaţi în braţe în hora Căluşului sau săritul lor, întinşi pe pământ, de către căluşari pentru alungarea bolilor, în special a “frigurilor”;

-alungarea Ielelor sau Rusaliilor prin ameninţarea lor cu diferite arme preistorice (beţe, săbii de lemn, arcuri cu săgeţi), prin scenele războinice (Războiul), prin plantele vrăjite (pelin, usturoi), prin impetuozitatea dansurilor căluşăreşti care imită, uneori, mersul la trap sau în galop al cailor, prin formule indescifrabile şi zgomote produse de zurgălăi şi clopoţei.

Mai multe informatii despre dansul ritualic al calusarilor puteti gasi si intr-un foarte bun studiu, pe un alt blog, adica mai precis aici.





19 iunie
SURATE

Formula de adresare între persoanele feminine legate prin jurământ în perioada copilăriei la Sântoader, Moşii de Vară, Mătcălău, este surată. Termenul corespondent pentru băiat este de frate de cruce sau fârtate. Fetele care intră în alaiurile sacre ale Paparudei, Caloianului, Drăgaicei, Lăzărelului se numesc şi îşi zic una alteia, surată. Cât timp sunt în viaţă, suratele se întâlnesc, petrec şi îşi fac diferite daruri în ziua anului când s-au însurăţit. În Oltenia, la moartea unei surate se efectuau, înainte de închiderea mormântului, diferite rituri de separare şi despărţire, iar în Bihor, suratele rămase în viaţă se întâlneau simbolic într-o zi a morţilor cu suratele intrate în moarte, în ceremonial numit Lioara sau Jocul pe morminte. Ceremonia de potolire a dorului dintre surate s-a desacralizat, dar este amintită de cunoscutul joc al copiilor Dorul Mărioarelor (nume generic pentru femeile moarte) şi al Surioarelor (nume generic pentru fetele şi femeile în viaţă). În sudul Transilvaniei şi centrul Munteniei suratele se numesc verişoare iar fârtaţii veri.



20 iunie
LICURICI

Insecta din ordinul Coleopterelor, licuriciul, a cărei femelă emite o lumină fosforescentă, ar fi rânduită de Dumnezeu sau de Sfântul Petru să lumineze calea celor rătăciţi noaptea prin pădure. Licuricii, numiţi şi făcliile pădurilor, apar în preajma solstiţiului de vară şi luminează noaptea,de la apusul soarelui până dimineaţa, când începe cucul a cânta (Oltenia).


21 iunie
LEUŞTEANUL

Leuşteanul este o plantă din familia Umbeliferae, cu puteri miraculose, care asigură împreună cu pelinul, usturoiul, odoleanul, avrămeasa şi cărstineasa, protecţie magică împotriva Ielelor. La Rusalii, în sudul României, la Ispas, în Transilvania, leuşteanul are funcţie apotropaică, de alungare a Ielelor şi Strigoilor, a bolilor şi relelor aduse de aceştia; se agăţa la ferestrele şi uşile caselor; se lega de coarnele şi cozile vitelor cu lapte; se amesteca cu tărâţe sau cu turte şi se da să-l mănânce animalele; oamenii, în special femeile, se încingeau cu tulpinile peste mijloc; copiii se atingeau se “băteau” sau se “sorcoveau” cu leuştean; crucile din hotarul satelor se împodobeau cu coroane din leuştean şi flori; feciorii împodobeau caii cu care ocoleau în ziua de Ispas crucile din sat (Sibiel, jud. Sibiu). Mănunchiul de flori şi leuştean sfinţit la Ispas şi păstrat la icoană era folosit în diferite practici pentru depăşirea momentelor de cumpănă ivite de-a lungul anului. În acelaşi scop era folosit şi pentru împodobirea Steagului Căluşarilor la Rusalii şi Steagului Drăgaicei la Sânziene. În medicina populară leuşteanul se folosea pentru tratarea durerilor de cap, tusei convulsive, indigestiilor, junghiurilor oamenilor, iar în amestec cu odolean şi aişor, pentru vindecarea vitelor.



22 iunie
ARDEREA COMORILOR

Credinţa că în nopţile marilor sărbători calendaristice (Sângiorz, Anul Nou, Crăciun, Paşte, Sânziene), ard comorile “curate”, nevrăjite şi neblestemate. Pentru a descoperi locurile unde “joacă” sau se “spală” banii îngropaţi, oamenii privegheau cu atenţie în speranţa că vor vedea “flăcările fără cădură”, de culoare albăstruie ale comorilor. Timpul cel mai favorabil pentru descoperirea lor sunt nopţile marilor sărbători de peste an. Se aprecia că puţine comori puteau fi descoperite iar din acestea şi mai puţine puteau fi săpate întrucât erau vrăjite, închinate diavolului, legate sau necurate. Credinţa în comorile îngropate şi în putinţa omului de a le descoperi şi săpa este atestată pretutindeni în România.



23 iunie
DRĂGAICA SAU SÂNZIANA

Zeiţa agrară, protectoare a lanurilor înspicate de grâu şi a femeilor măritate, sinonimă cu Sânziana este, în Muntenia, sudul Moldovei şi Dobrogea, Drăgaica. Aceasta se naşte la 9 martie, echinocţiul de primăvară în Calendarul iulian, la moartea Babei Dochia, creşte şi se maturizează miraculos până la 24 iunie, ziua solstiţiului de vară în Calendarul gregorian, când înfloreşte planta ce-i poartă numele, sânziana sau drăgaica, şi este invocată de fecioare la vârsta căsătoriei şi de neveste cu copii în braţe în timpul dansului ei nupţial, Jocul Drăgaicei. În obiceiurile, credinţele şi folclorul românesc Drăgaica păstrează amintirea Marii Zeiţe neolitice, divinitate lunară, echinocţială şi agrară, identificată cu Diana şi Iuno în Panteonul roman şi cu Hera şi Artemis în Panteonul grec.

Drăgaica sau Sânziana, numită în diferite zone etnografice Dârdaica, Împărăteasa, Stăpâna Surorilor, Regina Holdelor, Mireasă, ar umbla pe Pământ sau ar pluti prin aer în ziua solstiţiului de vară şi s-ar desfăta, cântând şi dansând, împreună cu alaiul său nupţial format din zâne fecioare şi fete frumoase, peste câmpuri şi păduri. În cetele de Drăgaică din sudul Munteniei, fata care joacă rolul zeiţei este îmbrăcată ca o mireasă, cu rochie albă şi cu cunună împletită din flori de sânziene (drăgaică) pe cap, însemn al cununiei. În timpul ceremoniei nupţiale zeiţa bagă bob spicului de grâu şi miros plantelor de leac, vindecă bolile şi suferinţele oamenilor, în special bolile copiilor, apără holdele de grindină, furtuni şi vijelie, urseşte fetele de măritat etc. Dar, când i se nesocoteşte ziua, ea stârneşte vârtejuri şi vijelii, aduce grindină, ia oamenii pe sus şi îi îmbolnăveşte, lasă florile fără leac şi miros. După Dansul Drăgaicei din ziua când şi Soarele joacă pe cer la amiază, apar primele semne că vara se întoarce spre iarnă: începe să scadă lungimea zilelor şi să sporească nopţile, se usucă rădăcina grâului paralel cu coacerea bobului în spic, răsare pe cer constelaţia Găinuşei (Cloşca cu Pui), florile îşi pierd din miros şi din puterea tămăduitoare de boală, cucul încetează să mai cânte, apar licuricii în păduri, se întoarce frunza pe ulm, plop, tei etc. Manifestările cultice de altădată, de cinstire a zeiţei agrare, au devenit ocazii de întâlnire şi cunoaştere a tinerilor în vederea căsătoriei şi, apoi, vestite târguri, bâlciuri şi iarmaroace de Drăgaică, Sânziene şi de Fete. Zeiţa agrară la vârsta fecundităţii şi maternităţii a fost atestată cu numele de Drăgaică în Muntenia, Dobrogea, sudul şi centrul Moldovei şi cu numele de Sânziană în Oltenia, Banat, Transilvania, Maramureş, Bucovina.




Informatii suplimentare despre sarbatoarea de Sanziene:
Link 1 Link 2

24 iunie
AMUŢITUL CUCULUI

Ziua fenomenului astronomic al solstiţiului de vară, când încetează cucul a cânta, este numit în Calendarul popular, Amuţitul cucului. Cântecul cucului, orologiu pentru măsurarea timpului în Calendarul popular şi sursă de inspiraţie melancolică de dor şi jale, începe să fie auzit la Blagoveştenie sau Ziua Cucului (25 martie) şi încetează brusc, după trei luni, la Sânziene sau Amuţitul Cucului (24 iunie) când, conform tradiţiei s-ar înneca cu un bob de orz. Oamenii au observat că, an de an, cântecul scurt şi răsunător al acestei păsări migratoare începe şi sfârşeşte la două fenomene astrologice stabile, indispensabile pentru calculul oricărui calendar: echinocţiul de primăvară şi solstiţiul de vară. Fără acest comportament cucul ar fi avut puţine şanse să devină o pasăre atât de îndrăgită de români. Indicând naşterea şi moartea unei subdiviziuni a anului (primăvara astronomică cuprinsă între echinocţiul de primăvară şi solstiţiul de vară) cucul a devenit o pasăre oracol care îi urseşte omului, prin modul diferit de a cânta (locul, numărul de câte ori cântă, pe ce stă când cântă etc.), norocul, sănătatea, căsătoria, moartea.



25 iunie
TÂRGURILE DRĂGAICEI

Târgurile, bâlciurile şi iarmaroacele de Drăgaică erau prilejuri nimerite pentru negoţ, petreceri şi distracţii organizate în a doua jumătate a lunii iunie, în perioada solstiţiului de vară, când se celebra Drăgaica, zeiţa agrară, protectoare a holdelor semănate şi a femeilor măritate. Din manifestările cultice câmpeneşti la care participau locuitorii din aceeaşi zonă geografică, zilele Drăgaicei sau Sânzienele au devenit, de-a lungul timpului, renumite târguri, bâlciuri şi iarmaroace. Numele lor amintesc evoluţia istorică a scopului întrunirilor: prăznuirea divinităţii agrare (Drăgaica, Sânziana) ocazii de întâlnire şi cunoaştere a tinerilor în vederea căsătoriei (Târgul de Fete de pe Găina) şi de vânzare a unor produse (Târgul Cireşelor din Blaj, Târgul Cepselor din Lăpuş). Spre deosebire de nedeile sau sântiliile carpatice care erau dedicate în luna iulie unui zeu solar şi pastoral târgurile Drăgaicei erau dedicate în luna iunie Marii Zeiţe neolitice, lunară şi agrară. Cele mai vestite târguri de Drăgaică sau de Sânziene se ţineau la Buzău, Focşani, Buda (judeţul Vrancea), Ipăteşti (judeţul Olt), Piteşti, Câmpulung Muscel, Cărbuneşti (judeţul Gorj), Broşteni (judeţul Mehedinţi), Giurgeni (judeţul Ialomiţa), Colentina (judeţul Ilfov), Blaj, Asuajul de sus (Mureş), Muntele Găina (Apuseni) şi altele.


26 iunie
CUNUNA DE SÂNZIENE

Coroana împletită din floarea de Sânziană (Drăgaică) şi din spice de grâu, reprezentare fitomorfă a zeiţei agrare, în dimineaţa zilei de Sânziene sau de Drăgaică (24 iunie) se numeşte Cununa de Sânziene. Aceasta este o efigie divină cu puteri miraculoase: purtată pe cap de o fecioară în ceremonialul numit Dansul Drăgaicei simbolizează zeiţa agrară; agăţată la fereastră, în stâlpii porţilor, în crucile din hotarşi din cimitir are funcţia apotropaică, de apărare a oamenilor, animalelor şi holdelor de stihiile naturii (grindină, furtună, vijelie, inundaţie); aruncată pe acoperişul casei sau al şurii indică, prin anume semne (dacă va cădea sau se va fixa pe acoperiş), dacă cel căruia i-a fost menită, sau cel care a confecţionat-o sau a azvârlit-o va trăi sau va muri, dacă fata se va căsători în cursul anului şi cum îi va fi ursitul (tânăr sau bătrân, frumos sau urât), dacă va fi sănătos sau bolnav, dacă va avea noroc sau pagubă în casă. Cununa de Sânziene care împodobeşte capul Drăgaicei în timpul dansului său nupţial are aceeaşi semnificaţie cu colacul din făină de grâu pus de naşă pe creştetul miresei în timpul colăcăriei (înainte de pornirea alaiului nunţii la biserică) şi cu cununile împărăteşti puse de preot pe capul mirilor în timpul cununiei creştine şi anume transferul fertilităţii , considerat un dar divin, de la un substitut al sacrului (colacul, cununa) la omul profan. Împletirea Cununii de Sânziene şi obiceiurile legate de acestea au fost atestate la românii de pretutindeni.


27 iunie
SPARTUL CĂLUŞULUI

Ultima secvenţă a ceremonialului Căluşarilor în care Căluşul este omorât, de obicei în acelaşi loc unde s-a născut (măgură, movilă, malul unei ape, poiană izolată în pădure), în Marţea Ciocului, poartă mai multe denumiri zonale: Îngroparea Căluşului, Frângerea Steagului, Dezlegarea Steagului, Veşnica Pomenire. Perioada cuprinsă între Strodul Rusaliilor, ziua când se naşte Căluşul, şi Marţea Ciocului, ziua când este înmormântat şi jelit de către căluşari, este un timp ritual egal cu o lună lunară sau cu a 13-a parte dintr-un an solar. Spre deosebire de Legatul Căluşului desfăşurat înainte de răsăritul soarelui, Spartul Căluşului este efectuat seara, după apusul soarelui. Divinitatea Căluş, substituită de recuzita rituală a Mutului (paloş, phalus din lemn), efigia (Steagul Căluşului) şi totemul acestuia (Ciocul Căluşului), este jertfit şi supus unui complicat ceremonial funerar, din care nu lipsesc actele şi dansurile rituale, gesturile şi formulele magice. Ceremonia funerară poate cuprinde: executarea unui dans complet însoţit, uneori, de doborârea unui căluşar sau chiar a Vătafului; “culcarea” steagului pe pământ şi săritul, ca peste cal, al căluşarilor; desfacerea Steagului, pe muteşte, de către Vătaf; frângerea prăjinii Steagului în atâtea bucăţi câţi căluşari au intrat în componenţa cetei; aruncarea pe pământ a bucăţilor rupte din Steag; datul pe apă sau înhumarea lor împreună, uneori, cu masca şi cu paloşul din lemn ale Mutului; săparea unei gropi orientată pe direcţia E-V sau N-S, înhumarea Ciocului, împărţirea căpăţânilor de usturoi care au fost legate în Steagul Căluşului. Ceremonialul ezoteric cu fuga rituală urmată, uneori, de ascunderea căluşarilor prin lanurile de grâu, regruparea lor la un semnal al Vătafului şi mimarea unui dialog din care rezultă, din întrebările şi răspunsurile care şi le pun unii altora, că vin de la târg, că au făcut negoţ, că s-au rătăcit şi nu ştiu unde sunt etc., ca şi cum “nici usturoi nu au mâncat şi nici nu le miroase gura”, expresie populară a cărei origine se pare a fi această probă rito-magică de păstrare a unui mare secret. Locul unde se Sparge Căluşul, în special gropapa unde se înmormântează Ciocul, devine un mormânt sacru. De aceea, el se alege de Vătaf acolo unde nu se ară, nu se sapă, nu se trece cu carul. După un an, Ciocul se deshumează; dacă pielea este putrezită, se îmbracă cu alta nouă, iar la trei ani, se confecţionează un Cioc nou, cel vechi rămânând pentru totdeauna înhumat.




28 iunie
MOŞII DE SÂNPETRU

Pomenile abundente date de pomană pentru spiritele morţilor în ziua de Sânpetru care sunt, în raport de profilul economic al zonei, fructe (mere văratice sau zarzăre), produse lactate (lapte, caş, brânză, urdă), miere de albine şi însoţite, fără excepţie, de lumânări, se numesc Moşii de Sânpetru. Ziua care precedea Sânpetrul prilejuia şi alte practici legate de cultul morţilor: bocitul morţilor în cimitire, tămâierea, curăţirea şi plantarea florilor pe morminte etc. (Banat, Oltenia, Muntenia, Moldova, Dobrogea, Bucovina).


29 iunie
SÂNPETRU DE VARĂ

Divinitatea care marchează în Calendarul popular miezul verii agrare şi perioada secerişului, Sânpetrul de Vară, a preluat data (29 iunie) şi numele Sfântului Apostol Petru din Calendarul creştin. În Panteonul românesc Sânpetru de Vară este despărţit de fratele său, Sânpetru de Iarnă, patron al lupilor, de aproximativ o jumătate de an. În tradiţia populară Sânpetru apare fie ca personaj pământean, fie ca divinitate celestă. În vremurile imemoriale, când oamenii erau foarte credincioşi, Sânpetru de Vară, umbla pe Pământ, singur sau însoţit de Dumnezeu. Adesea, Dumnezeu îl consulta la luarea unor decizii. În povestirile şi snoavele populare Sânpetru este un om obişnuit: se îmbracă în straie tărăneşti; se ocupă cu agricultura, creşterea animalelor şi, mai ales, cu pescuitul; i se întâmplă lucruri hazlii pentru calitatea lui de “sfânt” ( i se fură caii sau boii chiar în vremea aratului, petrece şi joacă la cârciumă, are o drăguţă pescăriţă, se îmbată şi este bătut de oameni); intră slugă la Diavol; este iscoada lui Dumnezeu pe Pământ şi altele. Fiind credincios, foarte harnic şi bun sfetnic, Sânpetru este luat de Dumnezeu în cer unde îi încredinţează porţile şi cheile Raiului. Acolo, fiind mai mare peste cămările cereşti, împarte hrană animalelor sălbatice, în special lupilor, fierbe grindina pentru a o mărunţi prin topire şi a deveni mai puţin spectaculoasă etc. La marile sărbători calendaristice (Crăciun, Anul Nou, Bobotează, Măcinici, Sângiorz, Sânziene) Sânpetru poate fi văzut de pământeni la miezul nopţii, când se deschide pentru o singură clipă cerul, stând la masa împărătească în dreapta lui Dumnezeu. Sânpetru este cel mai cunoscut “sfânt” al Calendarului popular. Importanţa sărbătorii este subliniată de postul care o precede, Postul lui Sânpetru, care, spre deosebire de Postul Paştelui, Postul Crăciunului şi Postul Sântămăriei, are număr variabil de zile. Local, sărbătoarea era anunţată de anumite repere cosmice şi terestre: apariţia licuricilor, amuţitul cucului, răsăritul constelaţiei Găinuşei şi altele.


30 iunie
DATUL DE-A VERII ŞI VERIŞOARELE

Legământ juvenil, încheiat de puberi până la moarte, pe criterii de prietenie,sex, şi afinitate sufletească, sinonim cu Însurăţitul. Jurământul, care se desfăşoara în afara gospodăriei şi fără martori, era însoţit de un schimb de alimente (pâine, colac, fructe) şi, uneori, de vase de lut şi alte cadouri. Asocierile pe sexe, fetele separate de băieţi, după alt criteriu decât cel de rudenie ca de altfel şi intrarea ulterioară a tinerilor în instituţiile premaritale ale satului, cetele feciorilor şi şezătorile fetelor, prefaţau constituirea cuplurilor bisexuate şi întemeierea viitoarelor familii (Muscel, Dâmboviţa, Argeş).

miercuri, iunie 03, 2009

PORKFEST III

Iaca si afisul evenimentului facut de maestrul Porkdrei (TroakX):

joi, mai 28, 2009

PORKFEST III

Cica PORKFEST II a fost, dar am uitat sa il promovez :) Oricum, comfirm ca s-a tinut si lumea a venit si a fost bine.
A venit vremea pentru PORKFEST III. In curand o sa dau si detalii legate de data la care va avea loc. Pana atunci o sa prezint line-up-ul si alte cateva informatii.

PORKFEST III --- SAMBATA 6 IUNIE --- ora 14:00

Blatory - Romanian Social Metal
My dying pig - d00m = damn I'm Out of Mana metal
Vinterz3rg - starcraftic metal
Bităls - insect metal
Metalliga - sarmalic metal
Dinu Burghiu - industrial
Scrofiklaani - lololol metal
Scrotwish - love metal

Aisărth - shvaitzer metal
Alopecia Scrotalis - hair metal
Porkcide feat. Glen Bacon - ignat metal
Copper Maiden - omg metal
Pork Eat Pork - porkcore
Carbid Angel - industrial death




Toate trupele sunt sprijinite, sponsorizate si folosesc echipament de la: Ernie Coi si Vic Fart

In deschidere ansamblul de balalaici "Gorki Pork"

Stand up comedy - Louis de funes feat. Kakathodaimon

Intrarea doar pe baza de carne de porc si o fiola cu lichid ce prezinta o cifra octanica mai ridicata decat apa.

Pisatul printre gard sau in afara perimetrului. Boratul doar in afara perimetrului.

Locatia este aceeasi, Parohia C.O.A. - Troaca de Margaritar

Numar limitat de locuri. Organizatorii au dreptul de a selecta participantii. :D

Revin cu detalii in curand.

Cu bine!

duminică, mai 17, 2009

Zamolxianism

Înregistrarea legală a zamolxianismului

ca religie în România şi Republica Moldova

– Proiect lansat la sărbătoarea Dragobetelui, 24 februarie 2009 –

Nici un alt popor din Europa nu are o tradiţie mai bogată în comunicarea omului cu lumile de dincolo, cu planurile nevăzute ale existenţei. Noi românii suntem moştenitorii unui tezaur spiritual format din obiceiuri, credinţe şi superstiţii moştenite de la străbunii noştri geto-daci şi religia lor ancestrală, zamolxianismul.

După revoluţia din 1989 s-au produs schimbări semnificative în România şi Republica Moldova. S-a dezvoltat un interes crescând pentru cunoaşterea trecutului spiritual al poporului român şi a determinanţilor caracteristici sufletului românesc şi culturii româneşti.

Zamolxianismul, ca religie, a continuat să existe de-a lungul mileniilor şi se manifestă viguros încă şi astăzi prin tradiţiile şi ritualurile practicate mai ales în satele româneşti sub forma credinţei în divinităţile populare, precum sunt zânele, ursitoarele, sânzienele, dochiile, ielele, drăgaicele, Dragobetele, Caloianul ca să enumăr doar o parte dintre ele. Toate aceste tradiţii formează substratul actual al unei religii ancestrale, zamolxianismul. Dintre aceste obiceiuri unele au creat un sincretism cu religia creştin ortodoxă.

Religia zamolxiană se poate alătura altor culte practicate şi acceptate legal ca religii în România şi Republica Moldova. Prin aceasta se creează o bază legală unei realităţi care persistă din timpuri imemoriale pe teritoriile actuale ale României şi Republicii Moldova: zamolxianismul nu a încetat să existe chiar dacă în timp a fost acoperit la suprafaţă de vălul religiei creştin ortodoxe. În prezent, datorită unui sincretism parţial cu religia creştin ortodoxă, anumite practici zamolxiene sunt acceptate doar sub patronajul creştinismului ortodox.

Libertatea religioasă este asigurată legal de constituţiile României şi Republicii Moldova. Cetăţenii acestor ţări au dreptul, confinţit prin practică îndelungată, numit dreptul cutumei, să se întoarcă la rădăcinile spirituale ale poporului român prin a crea o legalitate a religiei străbunilor neamului.

Nu este posibil să se reconstituie zamolxianismul timpurilor geto-dacilor, cel practicat de personalităţi istorice precum sunt Deceneu sau Decebal. În zilele noastre putem reconstitui zamolxianismul din tradiţia vie populară românească. Prin dreptul cutumei, alături de alte culte cu statut legal în România şi Republica Moldova, este necesar să-şi facă prezenţa legală şi zamolxianismul, religia moştenită de la străbunii noştri geto-daci.

Octavian Sărbătoare (Australia)

Scriitor – E-mail: sarbatoare@hotmail.com

Sydney, 24 februarie 2009.


Copyright (Drept de Autor) © 2008 and subsequent years by Octavian Sărbătoare - Email - Australia. Această lucrare este copyright (are drept de autor). Autorul dă dreptul ca lucrarea să fie publicată, copiată şi distribuită în orice formă cu condiţia să rămână nemodificată şi dreptul de autor (copyright) şi autorul să fie menţionate.

Articol preluat de aici

marți, mai 12, 2009

Un pic de Lumina

This statement is signed by Sol Faur and myself (Hupogrammos). Our aim is to shed light on the recent developments in relation to Negura Bunget. We also want to prevent further abuse of the name Negura Bunget and our past activities. Our decision should be well understood and fans and media have a right to be correctly informed of the current development. We owe this to the public and Negura Bunget itself. There is no intention to turn this into a personal issue between us and our former drummer Negru. We do not wish to create a public scandal, but a line has been crossed and it is time now to stand up and fight for what we believe in.

With the last "official" Negura Bunget statement, things went too far. The selfish and greedy acts of a single person are doing too much harm. We cannot accept how our issues were presented to the world. In truth our gesture to step aside from the band was generated by the selfish behavior of our drummer Negru and by his lack of ability to connect, to work in a team as well as by his lack of honesty.

We initially intended to remain silent on the reasons of our split. We all agreed to end our joined work and to release a simple and unspectacular statement to the press in order to prevent our personal animosity to become part of the story. It was agreed by all that none of the members would use the name "Negura Bunget" ever again in the future since the band as an entity was comprised by all three of its members. Negru's act of making a public statement that is completely different from what has been agreed upon proves once more a total lack of respect for the other members of our and his own band. It proves his honor to be questionable as his acts are serving only his personal interest.

Our own statement, which we had sent to Negru for approval and adjustment, looked like this:

“After fifteen years of experience in the metal scene Negura Bunget decided to end its activity. Negru will continue with his own project called Din Brad, while Hupogrammos and Sol Faur will continue the direction of the band under a different name that will be announced at a later date. The band would like to thank to everybody, who supported and believed in Negura Bunget and invites you to follow our further musical activities.”

Unfortunately we did not have the chance to see his final statement before it was sent. We were unable to change or to prevent it from becoming public in that form. Being in charge of all the logistic part of our work (i.e. all our contacts, our Myspace page, our official website, our newsletter and activities of Negura Music) Negru was entitled to send our statement to the media and to the public. However, he didn't consult us before posting a statement that did not care about our opinion, even though his statement makes believe this was a mutual decision.

We think that it would have been much more natural, peaceful and wise decision, if he would have simply continued his musical activities under a new name or under the name "Din Brad". In this regard we would like to express our deepest regret and disappointment that two of our guest musicians, whom we collaborated with during the last years, accepted to join his sham. Nevertheless we consider it to be very inappropriate for them to continue performing songs that were composed by those members leaving the band. It is truly sad to see that the band is now becoming a personal business for our former drummer. He never was and he will never be Negura Bunget by himself. If this is the spiritual endeavor which he is talking about, then this is a serious insult to the very name of Negura Bunget and an unforgivable contradiction to the cultural and spiritual concepts that Negura Bunget was standing for during all these years. It means an injury to us, the past members that dedicated 15 years of their lives to support and sustain an elevated path. It means an injury to anybody, who believed in what we were doing and maybe most of all it is a wounding of Spirit and Transcendence, the path that Negura Bunget was honored to dedicate its very existence to.

We, Sol Faur and Hupogrammos, who have composed nearly all music and written the lyrics of and for Negura Bunget herewith, declare that this band is dead. Any continuation of it just means a sham and a fake in our eyes.

sâmbătă, mai 09, 2009

Urgie

O veste foarte proasta pentru mine astazi... Citez in continuare din email-ul primit acum doua ore:

Negura Bunget official statement
This has to be one of the most difficult messages to be written. We are sorry to announce that Hupogrammos and Sol Faur have ended their journey along Negura Bunget. Our paths are now apart. We wish them all the best on their new endeavors (their new project will be announced at a later time).
Meanwhile, a new Negura Bunget line-up is assembled, which will continue the path started almost 15 years ago. Rest assure, we are keen to prove there is more to be said by this band, and we will work to fulfill our spiritual endeavor relentlessly.
All Negura Bunget scheduled plans (concerts, festivals, contracts with Aural Music/Code666 RecordsProphecy Productions/Lupus Lounge) will be completed in the new formula. New website and myspace page are developed and will soon be online.

Negru, of behalf of Negura Bunget.

The new official Negura Bunget line-up is:
Corb - guitars/vocals
Spin - guitars
Gădineţ - bass
Inia Dinia - keyboards
Ageru Pamanatului - vocals/pipes/percussions/xylophone
Negru - drums/percussions and

A word from Hupogrammos and Sol Faur: We would like to thank everybody who supported and believed in Negura Bunget and invite you to follow our further musical activities


Oftez ingandurat... oare ce o sa fie... Oricum simt ca ceva din mine s-a rupt si nu cred ca exista cuvinte pentru a descrie exact ce simt.