luni, decembrie 22, 2008

Expozitie

A fost emotionant. A venit mult popor... oficialitati, lume buna si multi tineri. Asta a fost cel mai important. Mesajul acestei expozitii se indreapta catre cei tineri, catre generatiile in devenire.
Poze cu lucrarile expuse:

Blajinii vor Lumina


Ceas Rau


Hultanu


Malul Sambetei


Mesagerul


Muma Padurii


Poarta


Samca


Soapte uitate


Solstitiul de iarna


Stalpii Cerului


Strajerul


Taraboste


Vamile Vazduhului


Vatra solara


Zgrimties



Sper sa va placa!
Expozitia este deschisa pana pe data de 25 decembrie, in cadrul Casei Armatei din Barlad intre orele 8-12 si 17-21.

Cu bine!

sâmbătă, decembrie 20, 2008

Inca o explicatie


Multa lume blameaza simbolul numit Swastika fiindca il asociaza cu cel promovat in secolul 20 de Germania nazista.
Pentru ei, inca o explicatie, din sutele deja prezente:

Conform legilor astronomice general acceptate se stie ca formatiunea stelara numita "Carul mare", in timpul unui an, face o rotatie completa in jurul Stelei Polare. Aceasta rotatie, privita ca un intreg, contureaza simbolul mai sus amintit.




Cuvantul "swastika" este de origine sanscrita si inseamna "a fi bun". Simbolul dateaza de peste 3000 de ani si unele dintre cele mai vechi referinte s-au descoperit in regiunea Tigru - Eufrat.
In lumea antica, oamenii puneau mare importanta pe rotirea Carului Mare in jurul Stelei Polare cat si pe alte miscari astronomice pentru a determina anotimpurile si pentru a marca anumite evenimente.


Swastika a mai fost folosita ca simbol substituent al altei stele pe care o vedem de aici, Soarele. De fapt era mai simplu pentru cei din vechime sa calculeze pozitia Soarelui, in ceea ce priveste determinarea anotimpurilor, analizand pozitia Carului Mare in relatie cu Steaua Polara. Importanta acestei relatii poate fi des intalnita in curentele de gandire stravechi, precum Taoismul.

Sa vina inghetu'!!!

De Craciun, vreau un singur cadou: Wrath of The Lich King :D Da, m-o lovit boala iar!


Hai, Duamnii ajuta!

miercuri, decembrie 17, 2008

"Punte peste veacuri"

Luni, 22 decembrie 2008, la ora 10:00 va avea loc in cadrul Cercului Militar din Barlad vernisajul expozitiei artistului plastic Alexandru Duduc, expozitie intitulata "Punte peste veacuri". Astept cu nerabdare acest moment. Sunt mandru ca in sfarsit se infaptuieste. Sper sa nu fiu intr-atat de coplesit de emotii si sa reusesc sa dau glas catorva ganduri.
Pana una alta, pun si aici scurta fisa de prezentare prezenta si pe invitatia la acest eveniment.


Născut la 8 decembrie 1986 la Bârlad, Alexandru Duduc îşi începe şcoala primară în cadrul Şcolii Generale Nr.9. Începând din clasa a VI-a îşi urmează cursurile gimnaziale fiind elev al Şc. de Muzică şi Arte Plastice “N. Tonitza” din Bârlad la clasa profesorului Didu Clapon. După absolvirea celor 8 clase continuă pasiunea sa pentru arte plastice la Liceul de Artă “AL. Vlahuţă”, secţia “Arte Plastice” sub directa îndrumare a profesorilor Dionisie Gradu şi Dorinel Filichi.

În timpul anilor de liceu, participă cu lucrări la diverse expoziţii de grup organizate de unitatea de învăţământ iar în timpul vacanţelor de vară activează în cadrul taberelor naţionale de artă “George Apostu” de la Valea Uzului, judeţul Bacău. La fiecare ediţie participă cu lucrări care sunt premiate. Tot aici are fericita ocazie de a-l cunoaşte pe maestrul Ion Irimescu.


În 2005, devine student al Univ. “George Enescu” din Iaşi,
în cadrul Facultăţii de Arte Plastice pe care a absolvit-o în vara anului acesta.
În anii de studenţie îi cunoaşte pe Prof. Univ. Dr. Dragoş Pătraşcu cât şi pe fiul acestuia Prof.Univ. Tudor Pătraşcu. Aceştia apreciază talentul şi demersul artistic al lui Alexandru.

Acesta a fost doar începutul devenirii sale artistice. Ulterior, asaltat de impulsuri şi răbufniri ale subconştientului, începe să abordeze arta ca un instrument al regăsirii de sine, un catharsis şi în acelaşi timp explorează artistic prin utilizarea de simboluri şi semne arhetipale, reminescenţe ale unei vremi de mult apuse dar încă vie în sufletul artistului.


In continuare, cateva detalii din lucrarile artistului:











sâmbătă, decembrie 13, 2008

Atentie!



Alo, barbatii!! Femeia nu este nici obiect, nici proprietate asupra careia sa avem vreun drept. Femeia contine si ea un suflet, este o fiinta umana si trebuie tratata ca atare: cu intelegere, cu iubire, cu caldura sufleteasca. Ea trebuie sa se simta in siguranta, iubita, apreciata si inteleasa de partener si nicidecum intr-o cusca, inchisoare, inconjurata de teama si violenta.

Spuneti NU violentei domestice!

Intr-un cuplu trebuie sa domneasca iubirea, impacarea, intelegerea si armonia. Un cuplu nu este un teren de lupta si partenera nu reprezinta un dusman. Nu este un sac de box asupra caruia sa iti defulezi frustrarile tale de mascul feroce si viril si nici unealta ta de produs placere.
Nu sunt feminist dar pe zi ce trece imi dau seama ca sunt inconjurat de animale umanoide. Mai rar vezi animale, sa zicem... inferioare omului, care isi agreseaza partenerele decat ceea ce se intampla in prea cinstita si prin cuget unica, specia umana.

Aveti grija de persoanele pe care pretindeti ca le iubiti! Nu sunteti proprietarii lor, nu sunteti stapanii lor, nu le inchideti sufletul si traiul intr-o temnita! Si mai mult decat atat, nu va bateti joc de acest sentiment divin numit "iubire"!

Cu bine!

De bine...

Am facut o piesa noua... Nu e cine stie ce veste dar imi place cum a iesit. Si daca o sa mai fie si un fluier care sa doineasca pe ea atunci chiar o sa fie frumoasa. Incet incet, muzica noastra capata alte contururi. Am inceput sa exploram noi zone si sa ne avantam cu mai mult curaj in lumea sunetelor. Bineinteles, toata haladuiala asta a noastra cuprinde din ce in ce mai mult folclor, mai multa traditie, dupa cum si trebuie. Sunt satisfacut de Ashaena. E urcata pe un fagas si o sa continue inspre bine. Ma bucur in sufletul meu cand vad ca oamenii canta versurile mele si cauta sa citeasca mai departe despre ceea ce e exprimat prin ele. Simt ca sufletul pe care l-am pus, acea lumina tainica, a atins acolo, undeva, in adancurile fiecaruia ce asculta.

Ma bucur nespus fiindca aceasta este singura modalitate prin care pot sa aduc lauda si multumire strabunilor si in acelasi timp sa ii cinstesc pastrandu-le vie imaginea in cugetele oamenilor. Poate unii dintre voi o sa ma considere diletant prin ceea ce spun dar chiar asta simt cu adevarat si, de aici, toata bucuria cand vad ca putin cate putin, neamu' se trezeste.

In unii e mai viu bobul de jaratec in altii mocneste. Important e sa vina suflu de suflet sa ii starneasca vapaia.

Cam astea mi-s gandurile nu neaparat acum la ceasu' aista tarzau di noapti ci cam totdeauna.




In alta ordine de idei, m-am tuns si cred ca anul 2009 va fi anul calatoriilor pentru mine si Ashaena, impreuna si separat.
Si sa nu uit... pe 22 decembrie a.c. Alex va avea vernisajul expozitiei sale aici la Barlad, in cadrul Casei Armatei. Va fi o expozitie ce va aborda o tematica desprinsa tot din arealul mito-folcloric, destul de rar utilizat de artistii contemporani. Probabil o sa spun si eu cateva cuvinte cu ocazia acelui eveniment cred ca legate de exorcizarea arhetipurilor mito-folclorice din subconstient si folosirea lor drept semnal de alarma pentru criza de identitata nationala pe care o imbratisam cu spor. Gata ca ma intind prea mult la grai...

Cu bine!

luni, decembrie 08, 2008

Azi e ziua lui, ziua Strechii Chiagului!

Iaca o mai trecut un an si am mai inaintat un pic in varsta, poate in cuget un pic...
Tin minte ca in dimineata aceea, cand m-a trezit tata sa ma duc la scoala (eram in clasa a 2-a) mi-a zis ca am un fratior. Eram uluit, traiam o senzatie noua. M-am dus voios la scoala si am dat vestea suflarii prezente acolo. Iac-asa o aparut Alex in viata mea, intr-o noapte de iarna, frumoasa precum e sufletul sau.
Nu stiu daca intotdeauna am fost fratele mai mare de care a avut el nevoie. De multe ori am gresit, stiu asta dar, in sufletul meu, intotdeauna a fost cel mai frumos cadou pe care parintii mi l-au putut oferi, fratele pe care mi-l doream si pe care il port oriunde in suflet! Alex, fratele meu artistul plastic, fratele meu tobosarul din Ashaena, fratele meu gamer, fratele meu!
La multi ani, Alex, sa fii fericit si sa iti fie calea neteda si frumoasa!