duminică, februarie 14, 2010

Anti Valentine's Day

Probabil toata lumea isi dorea inca o sarbatoare, inca un prilej pentru a cheltui bani si pentru a umple buzunarele altora. Micile industrii infloresc in astfel de cazuri, oportuniste si menite sa profite de pe urma "indragostitilor" sau le putem spune si "snobi".
Probabil putini stiu ca peste 10 zile este Dragobetele, o sarbatoare venita din negura timpului si care e proprie si caracteristica acestui neam si acestor locuri. Dar cum bineinteles poporul roman s-a obisnuit sa joace rolul de "maimute", hranindu-se cu dejectii de import, iaca a fost necesara grefarea acestei sarbatori surogat in arealul nostru.
Nu il cunosc pe Sf. Valentin. Nu stiu cat de "sfant" a fost si nici nu are vreo importanta acest aspect pentru mine. Nu ii stiu "faptele de arme" sau cat de mult a luptat acesta pentru "iubire". Stiu doar ca nu s-a nascut pe aceste plaiuri asa ca nu ma intereseaza. Oare occidentul l-ar sarbatori pe Stefan cel Mare sau Mircea cel Batran, in fiecare an? Cred ca ar avea mai multe motive decat avem noi, vis-a-vis de Sf. Valentin. Daca nu erau cei doi mai inainte mentionati si multi alti voievozi, occidentul cred ca graia in limba turca azi sau era impanzit cu lacase de cult musulmane.
Nu suport mimetismul, nu suport pupincurismul si "moda importata", nu suport indiferenta fata de ce ne este prorpiu, nu suport prostia si delasarea.
La urma urmei, iubirea nu are nevoie de o sarbatoare spre a fi "omologata". Iubiti-va tot timpul si nu asteptati o zi anume spre a-i arata partenerului/-ei cat de amorezat sunteti. Iubirea nu sufera limitari temporale.

2 comentarii:

Negura-n Vazduh spunea...

Ceea ce ai mentionat mai sus afiseaza realitatea imbacsita.Iti dau dreptate.Asta ii ziceam mamei dimineata:ca eu nu cunosc nici un Sf Valentin,nu stiu cine a fost sau ce a facut in numele dragostei.Oamenii se complac intr-o mizerie cotidiana.Au renuntat la traditii in favoarea importului si a mediocritatii.Nu cred ca e nevoie de o anumita zi pentru a darui sau a pretui ceva deosebit.
Din cate zicea un nene cu ceva materie cenusie, aceasta(nu stiu cum sa o numesc)chestiune, provine mai exact din Anglia, cand intrt-o anumita zi se se ofereau felicitari mai deosebite cu un anumit mesaj.Dar de la ce a zis dansul si avand in vedere unde s-a ajuns astazi e o mare diferenta.
Eu imi sustin opinia cum ca in tara asta(asa cum e ea privita la exterior) sunt valori,si mentalitati profunde si nu ar trebui sa ne rusinam de originea noastra,care e mult mai bazata si frumoasa.

Sabin spunea...

Eh, la cat de "stricat" e vestul normal ca le trebuie o anumita zi a anului sa spuna un "te iubesc" noului lor partener din anul respectiv, un te iubesc care de cele mai multe ori e fals. Multi dintre ei copiaza Holliwood-ul in ceea ce priveste viata de cuplu. Dupa 5 ani s-au plictisit unul de celalalt si-si schimba partenerul. Habar n-au ce e un cantec de lebada. Habar n-au ca adevarata iubire e sa petreci alaturi de persoana iubita fiecare zi a vietii si dincolo de ea.