joi, martie 04, 2010

Sarmizegetusa Regia... o rana deschisa de 2000 de ani

Am preluat aceasta scrisoare deschisa de pe lista de discutii a grupului "Dacia Nemuritoare".

Va rog sa cititi si sa dati mai departe ! ! !

SCRISOARE DESCHISA

In urma recentei vandalizari a Marelui Sanctuar Circular de la Sarmisegetusa Regia

Ma adresez EXCLUSIV persoanelor sau grupurilor de persoane inregimentate intr-o sfera sau alta de credinta, care, vizitand Sarmisegetusa Regia:

aprind si abandoneaza lumanari,

profaneaza prin comportament indecent monumentele,

se urca pe monumente cautand energii , divinitati sau vindecari divine ,

isi scrijelesc numele pe pietrele din ziduri si pe copaci,

aprind focuri in zonele de protectie a monumentelor ,

campeaza in Incinta Sacra facandu-si nevoile in dosul copacului cel mai apropiat de cort,

abandoneaza deseuri prin padure sau chiar langa monumente,

depun si abandoneaza icoane crestine sau simboluri pagane pe monumente ,

sparg pietrele din sanctuare pentru a duce acasa o bucata de energie

confunda Incinta Sacra cu Vama Veche, dezbracandu- se si facand plaja

Lor, SI NUMAI LOR ma adresez si nu miilor de oameni civilizati, care vin sa viziteze, decent, cu inima deschisa, leaganul civilizatiei poporului roman.

Ticalosia, nesimtirea, fanatismul, prostia, rautatea, indiferenta, superficialitatea, incultura, cretinismul, aroganta, intoleranta, toate aceste rele, scoase din cutia Pandorei sau derivate ale lor, sunt atributele care va caracterizeaza. Da, este adevarat, faceti toate aceste rele, pentru ca statul roman, legislatia incoerenta, functionarimea impotenta a Ministerului Culturii va permit sa le faceti sau mai bine zis, nu le pasa ca le faceti. Dar voi, care va cautati acolo alinarea, linistea, credinta, energia sau sanatatea , distrugand si pangarind, totusi, nu va temeti ca veti plati pentru toate aceste faradelegi? Ba, va sfatuiesc sa va temeti, pentru ca, intr-o zi, veti plati scump toate pagubele pe care le aduceti patrimoniului de la Sarmisegetusa. Nimeni nu va poate judeca pentru ceea ce sunteti sau pentru ceea ce credeti. Libertatea gandirii si a credintei este un lucru care trebuie si va este respectat. Dar puteti fi judecati pentru ceea ce faceti. Inchinati-va cui doriti ! Invocati toti zeii in care credeti, luati toata energia pe care credeti ca o gasiti in acele locuri, dar lasati monumentele in pace! Sub semnul iubirii fata de acest loc, veniti si distrugeti, in numele credintei voastre, dar de fapt nu sunteti decat niste bieti farisei, care sunt departe de iubirea adevarata fata de istorie, de stramosi si de pamantul natal.

Aceasta scrisoare va ajunge in toata lumea, la mii de oameni care cred cu adevarat in valorile autentice ale Sarmisegetusei si care va vor judeca dupa cum meritati. Fac un apel la toti oamenii de buna credinta, la toate asociatiile care promoveaza istoria si civilizatia dacilor, sa ia act de aceasta stare de lucruri si sa va sanctioneze pe voi, cei care savarsiti astfel de nemernicii. Veti sta in boxa acuzatilor alaturi de indiferentii slujbasi ai Ministerului Culturii, care asista la distrugerea deliberata a zidurilor de la Sarmisegetusa Regia si alaturi de alte persoane cu indatoriri exprese in protejarea monumentelor istorice. Cercetati-va adanc cugetul si faceti loc schimbarii de mentalitate ! Altfel pedeapsa va va veni de unde nu va ganditi.

Fara nicio consideratie si cu toata compatimirea

Vladimir Brilinsky

Redactor sef Dacia Magazin

P.S. Atasez fotografii edificatoare care au determinat aceasta scrisoare deschisa.

2 comentarii:

Slopa spunea...

"Veti sta in boxa acuzatilor alaturi de indiferentii slujbasi ai Ministerului Culturii"
parca ar fi citat din CVadim Tudor. pe la inceput la fel erau cu "veti...", "o sa platiti..." si alte previziuni in viitor. De ce la persoana a doua? cocalaru care s-o defecat pe langa vreun copac pe acolo, sau gicu care si-a pus o inima iubire eterna cu maria pe perete, de citeste petitia asta, nu mai poate, stie doar ca l-a taiat cacuta si a facut fiziologica treaba, nu e nimeni care i-a facut poza in flagrant, si o sa ii ajunga acasa catusele sau amenda, asadar persoana a doua e folosita in mod acuzator de o persoana frustrata de incapacitate justitiei, si se cearta cu o imagine virtuala , eventual monitorul lui de acasa, caci cine va citi petitia, vinovat au ba, e departe tare, si anonim.
Una alta, pe sanctuarul mare, sau oricare templu din zona aia, s-au mai defecat mamifere si nu numai pe acolo in exces, de ce sa nu arestam si sorecarul de pe cer, si vulpea din padure si nici ursu de mai la deal? Nu puteti orpi defecarea (persoana a doua) !!! Ca omul e fiinta rationala, asa vrem noi sa credem , insa pamantul cela e facut din vietuitoare moarte (de la om la protozoar) iar lemnele ce le vedeti astazi acolo is plantate prin anii 70, ca doar nu o rezista nici un lemn in ploaie 2mii de ani, la fel cu discurile de adezit, si cu tot ce mimeaza ce a fost odata acolo. asa ca de ce sa nu ma defec pe o constructie mai noua decat blocul in care oricum ma defec? Nu is anti-patriotism sau anti-traci sau nimic altceva, insa dragostea asta asa de tare legata de un remake la original, e falsa, ca si tot sanctuarul. Ce a fost odata acolo, e dus, e sub pamant, e disparut vederii, nu mai pot eu de un cerc de ciment, niste lemne si "codrul secular" plantat de A.I.Cuza sau Bolitineanu.

Sperantao spunea...

Am citit mai inainte un articol care mie mi se pare deosebit, ii spune OMUL CARE PLANTEAZA COPACI. Il gasiti in intregime la adresa http://zamolxis.ning.com/ sau poate si pe alte pagini ale internetului. Eu l-am primit si mi s-a parut ca parca Zamolxe l-a inspirat in ceea ce a facut.
Eu nu rad de nimeni, ii iubesc pe toti.