duminică, mai 17, 2009

Zamolxianism

Înregistrarea legală a zamolxianismului

ca religie în România şi Republica Moldova

– Proiect lansat la sărbătoarea Dragobetelui, 24 februarie 2009 –

Nici un alt popor din Europa nu are o tradiţie mai bogată în comunicarea omului cu lumile de dincolo, cu planurile nevăzute ale existenţei. Noi românii suntem moştenitorii unui tezaur spiritual format din obiceiuri, credinţe şi superstiţii moştenite de la străbunii noştri geto-daci şi religia lor ancestrală, zamolxianismul.

După revoluţia din 1989 s-au produs schimbări semnificative în România şi Republica Moldova. S-a dezvoltat un interes crescând pentru cunoaşterea trecutului spiritual al poporului român şi a determinanţilor caracteristici sufletului românesc şi culturii româneşti.

Zamolxianismul, ca religie, a continuat să existe de-a lungul mileniilor şi se manifestă viguros încă şi astăzi prin tradiţiile şi ritualurile practicate mai ales în satele româneşti sub forma credinţei în divinităţile populare, precum sunt zânele, ursitoarele, sânzienele, dochiile, ielele, drăgaicele, Dragobetele, Caloianul ca să enumăr doar o parte dintre ele. Toate aceste tradiţii formează substratul actual al unei religii ancestrale, zamolxianismul. Dintre aceste obiceiuri unele au creat un sincretism cu religia creştin ortodoxă.

Religia zamolxiană se poate alătura altor culte practicate şi acceptate legal ca religii în România şi Republica Moldova. Prin aceasta se creează o bază legală unei realităţi care persistă din timpuri imemoriale pe teritoriile actuale ale României şi Republicii Moldova: zamolxianismul nu a încetat să existe chiar dacă în timp a fost acoperit la suprafaţă de vălul religiei creştin ortodoxe. În prezent, datorită unui sincretism parţial cu religia creştin ortodoxă, anumite practici zamolxiene sunt acceptate doar sub patronajul creştinismului ortodox.

Libertatea religioasă este asigurată legal de constituţiile României şi Republicii Moldova. Cetăţenii acestor ţări au dreptul, confinţit prin practică îndelungată, numit dreptul cutumei, să se întoarcă la rădăcinile spirituale ale poporului român prin a crea o legalitate a religiei străbunilor neamului.

Nu este posibil să se reconstituie zamolxianismul timpurilor geto-dacilor, cel practicat de personalităţi istorice precum sunt Deceneu sau Decebal. În zilele noastre putem reconstitui zamolxianismul din tradiţia vie populară românească. Prin dreptul cutumei, alături de alte culte cu statut legal în România şi Republica Moldova, este necesar să-şi facă prezenţa legală şi zamolxianismul, religia moştenită de la străbunii noştri geto-daci.

Octavian Sărbătoare (Australia)

Scriitor – E-mail: sarbatoare@hotmail.com

Sydney, 24 februarie 2009.


Copyright (Drept de Autor) © 2008 and subsequent years by Octavian Sărbătoare - Email - Australia. Această lucrare este copyright (are drept de autor). Autorul dă dreptul ca lucrarea să fie publicată, copiată şi distribuită în orice formă cu condiţia să rămână nemodificată şi dreptul de autor (copyright) şi autorul să fie menţionate.

Articol preluat de aici

3 comentarii:

Anonim spunea...

Frumoasa cuvantare, adevarat graiesti.Io ma minunam de unde stii tu ca numai aici exista zane, dragobete, si asa mai departe? Tot spatiul balcanic le are. Daca ai citit Vulcanescu, Mitologia romaneasca, lamureste-ma te rog, chiar ar exista daca nu ar fi scris-o el acolo? Mie mi se pare ca tu incerci sa mulgi o vaca de la prietenii bungeti, care, acuma, nu mai pot avea grija de mostenirea spirituala cum trebe. Succes in intreprindere, si eu sunt antropolog, dar unul care practica antropologia si nu trebe s-o scrie pe "manifestul" noii credinte. Clujul e Cluj, dar la Bucuresti rasare soarele.

HULTANU' spunea...

Stimate domn, articolul de fata nu are nimic de a face cu Negura Bunget. Dealtfel articolul nu imi apartine, e preluat si am pus si linkul de unde e preluat. Mi s-a parut interesant si l-am pus pe blog.
Nu e in interesul meu sa profit de necazul altuia cum dealtfel nu profit de traditii si strabuni. Cei ce au fost in Negura Bunget chiar imi sunt prieteni foarte buni.
Deci daca cititi mai cu atenti o sa observati la sfarsitul articolului un link catre pagina de unde a fost preluat.
O noapte tihnita in continuare si nu mai judecati asa de fugar lucrurile :)
Si apropos, Clujul e Cluj, Bucurestiul e Bucuresti dar Soarele rasare din Tara Berladnicilor si din Ashaena. Mai tarziu putin ajunge si in Bucuresti, ;)
Cu bine si succes in ceea ce faceti!

Anonim spunea...

de fapt Soarele rasare de la Est, deci, daca vreti si un punct exact, Japonia cum s-ar spune. Mostenirea spirituala a celor din Negura este intacta, dar unii ca tine bun domn anonim, nu pot intelege ca traditia, folclorul, mitologia si toate datinile acestui pamant sunt de sute sau chiar mii de ani aici si nu-s invetate de Negura sa zici ca le "atenteaza" cineva la sursa lor de inspiratie.
Ai zis asadar draga anomin, ca esti antropolog. Astfel, stii ca in Scandinavia exista 1242345346523576434764567 de trupe care canta despre mitologia lor, dar nimeni nu le reproseaza. In Romania, este invers, doar una are dreptul, restul fiind copii sterse. Genul asta de gandire tine oamenii in loc si impiedica evolutia spre ceva mai bun. Si spre deosebire tine, domnule, ne permitem sa nu fim ANONIMI.