miercuri, aprilie 05, 2006

Esenta lucrurilor este chiar Divinitatea.


Baal Shem Tov spunea ca atunci cand cineva gusta dintr-o mancare sau bea ceva, gustul pe care il simte acea persoana si de care se bucura este chiar Divinitatea, care se manifesta prin acel lucru. Foarte interesante aceste randuri. Intr-adevar, Divinitatea vazuta ca element intrinsec al tuturor lucrurilor se regaseste din vechi timpuri in gandirea kabbalistica.

Cand eram mai micut si de abia incepusem sa studiez aceste "treburi", ma gandeam ca fiecare dintre noi are inauntrul sau un graunte de jaratec. Unii dintre noi reusesc sa aduca suflul nevoii de cunoastere peste acel graunte si astfel aprind focul divin iar altii, indiferenti, nici macar nu stiu de acel mic bob incandescent, de esenta divina.

Cunoasterea esoterica nu este o cale facila. Din primul moment in care pasim pe aceasta cale incep sa apara "dusmani" iar primul si cel mai aprig dintre ei este chiar Universul.

Cu cat urcam, cu atat mai mult Universul incearca sa ne intoarca din drum, sa ne stea in cale, sa ne ingreuneze ascensiunea spirituala. Universul incearca sa ne submineze demersurile spirituale. Sa il infruntam? Este greu, aproape imposibil, dar NU imposibil. Dar, avand in vedere ca Universul isi are propria imagine oglindita in noi, in forma Microcosmosului uman, noi insine devenim proprii nostri dusmani.

"Cine stapaneste Microcosmosul, stapaneste si Macrocosmosul" ... forma de magie simpatetica sau crampeie de adanca intelepciune ancestrala? Ambele, as zice eu. Cine stapaneste partea, poate actiona asupra intregului, deoarece partea face parte din intreg si contine esenta acestuia.

Hai sa ne cucerim pe noi, sa ne stapanim si sa apoi sa trecem la marea cruciada impotriva Universului. Sa fim Cavaleri Sfinti ai Magnum Opus-ului.

Niciun comentariu: